xorabg's blog

Ню ЙоркНю Йорк (на английски официално: The City of New York, по-често срещано разговорно New York City) е американски метрополис, разположен в щата Ню Йорк. С площ близо 1 215 km², той е един от най-големите градове в света и осмият по гъстота на населението от 8 мил. души.[2]

Метрополисът се намира в центъра на един от най-гъсто населените градски агломерации в света – Голям Ню Йорк.[3][4] Като силно глобален град[5] Ню Йорк, упражнява значително влияние върху търговията, финансите, медиите, изкуството, модата, научните изследвания, технологиите, образованието и забавлението. Дом на главната квартира на ООН,[6] градът е важен център на международната дипломация[7] и е описан като културната и финансова столица на света.[8][9][10][11]

Разположен на едно от най-големите естествени пристанища,[12] Ню Йорк се състои от пет района, всеки от който е окръг на щата Ню Йорк.[13] Районите Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Статън Айлънд са консолидирани в един и същ град през 1898 г.[14] В Ню Йорк се говорят 800 различни езика,[15][16] което го прави едно от най-лингвистично разнообразните места в света.[17] Преброяването на населението в САЩ от 2013 г. потвърждава, че метрополният регион е най-голямата метрополна статистическа зона, наброяваща окло 19 900 000 души,[18] а също така и част от най-гъсто населената Комбинирана статистическа зона в страната – около 23 400 000 души.[19]

Корените на Ню Йорк започват от неговото основаване през 1624 г. като търговски пункт на колонисти от нидерландската република. През 1626 г. е кръстен Нов Амстердам.[20] Градът и околностите му попадат под английски контрол през 1664 г.[20][21] и е преименуван Ню Йорк, след като кралят на Англия Чарлз II предоставя земите на брат си, херцога на Йорк. Ню Йорк е столица на Съединените щати от 1785 до 1790 г.[22] Той е бил най-големият град в страната от 1790 г.[23] Статуята на свободата поздравява милиони имигранти, когато те пристигат в Америка с кораб в края на XIX и началото на XX век.[24] Тя е световно признат символ на Съединените щати и тяхната демокрация.[25]

Много места и забележителности от Ню Йорк са предварително известни на около 55-те милиона посетители, пристигащи годишно.[26] Няколко източника класират метрополиса като най-фотографирания град в света.[27][28][29] Площад Таймс Скуеър, наричан „Кръстопътят на света“,[30] е ярко осветеният център на района на Бродуейските театри,[31] едно от най-натоварените пешеходни кръстовища,[32][33] и център на развлекателната индустрия в света.[34] Имената на много от мостовете, небостъргачите[35] и парковете на Ню Йорк са световноизвестни. Финансовият район на града, около Уол Стрийт в Долен Манхатън, е водещият световен финансов център[36][37][38] и дом на Нюйоркската фондова борса, която е най-голямата борса в света по общата пазарна капитализация на представените на нея компании.[39] Пазарът на недвижими имоти в Манхатън, е сред най-скъпите.[40] Китайският квартал Чайнатаун в Манхатън има най-високата концентрация на китайци в Западното полукълбо,[41][42] заедно с още няколко китайски квартали в различни точки на метрополиса.[43][44] С денонощен режим на работа,[45] Нюйоркското метро е една от най-обширните метро системи, с 468 станции в експлоатация.[46][47][48][49] Многобройни колежи и университети са разположени в Ню Йорк,[50] включително Колумбийският, Нюйоркският, и Рокфелеровият университети, класирани сред първите 35 в света.[51]

Уикипедия


България
Репу̀блика Бълга̀рия е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров и заема 23% от неговата територия. Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Република Македония; на юг с Гърция и на югоизток с Турция. На изток, по протежение на бреговата ивица, страната се мие от водите на Черно море. Със своите почти 111 хил. km² площ и 7,153 милиона души, България се подрежда на 11-о и 16-о място съответно по площ и по население в Европейския съюз.[11][12]
Уикипедия

Рим
Рим (италиански и латински: Roma, Ро̀ма, на готски ̼̰͂̿ [1], латинска транскрипция Ruma; на гръцки: Ρώμη) е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1287 кв. км. Предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2,9 милиона жители; почти 3,8 милиона живеят в района на Рим.

С брутния си вътрешен продукт от 97 милиарда евро (през 2005 г.) Рим дава 6,7% от италианския БВП, който е най-големият от всички италиански градове.

Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е известен още като „la Città Eterna“ („Вечният град“), „l' Urbe“ (от латински Превъзходен град) или „Градът на Седемте хълма“.

Уикипедия

Париж

Париж (на френски: Paris Paris; IPA: [pa.ˈʁi]) е столицата и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части – десен бряг (Rive droite) на север и по-малкия ляв бряг (Rive gauche) на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите – продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.

Градът има население от малко над два милиона жители (преброяване през 2014 г. – 2 220 445 жители). Много по-голямата парижка агломерация, с диаметър близо 120 km, има малко над дванадесет милиона жители (преброяване през 2013 г. – 12 405 426 жители [2]) и е втората по население в ЕС след Лондон. Положението му на важен търговски и културен център, както и силното развитие на науката, образованието, развлекателната индустрия, медиите, модата и изкуствата, затвърждават статута му на един от най-важните и значими градове в световен мащаб[1].

Още от Х век Париж е един от главните градове на Франция: намира се в сърцето на богат земеделски район, с кралски замъци, абатства и катедрала; през XII век с откриването на Сорбоната градът става едно от първите университетски средища, както и център на изкуствата. Постепенно кралската власт се установява трайно в града − неговата политическа и икономическа мощ не спира да расте. В началото на XIV век Париж вече е един от най-важните центрове на западния свят. През XVII век градът е столица на най-мощната европейска държава, през XVIII век е културен център на Европа, а през XIX век става център на изкуството.

Днес Париж и регионът, със своите 533,6 милиарда евро брутен вътрешен продукт (БВП) за 2007 г., произвеждат повече от една четвърт от БВП на Франция[2]. Според оценки от 2005 г., БВП на Париж е най-големият БВП на европейски град[3] и пети в света[4]. В Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света[5], които са съсредоточени в няколко бизнес квартала, най-голям от които е Дефанс. Париж е седалище на няколко международни организации, като ЮНЕСКО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международната търговска палата с Международния арбитражен съд, както и неформалния Парижки клуб.

В града се намират множество паметници на културата, което отразява водещото му значение в световната история, що се отнася до сферата на културата, икономиката и науката. Годишно градът се посещава от 45 милиона туристи (от които 60% чуждестранни)[6] и символите му са едни от най-лесно разпознаваемите в световната култура.

Уикипедия

СидниСидни (на английски: Sydney) е най-големият и най-стар град в Австралия (основан през 1778 г.), столица на щата Нов Южен Уелс. Разположен е на брега на Тасманово море, в югоизточната част на страната.

Населението на Сидни, заедно с предградията му, е около 4,76 милиона души (2010), а населението в централната градска част е около 146 297 души. Сидни е най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с малко по-малкия Мелбърн.

Градът е основан като наказателна колония през 1788 година от капитан Артър Филип и става първото британско селище в Австралия.[2] Днес Сидни е значима глобална и вътрешна туристическа дестинация и често е обявяван за един от най-красивите градове в света, почитан заради пристанището си, красивото крайбрежие, топъл климат и градски живот. XXVII летни олимпийски игри през 2000 г. значително допринасят за популяризирането на града. Градът също така е признат и за дом на две от световните архитектурни ценности – Операта в Сидни и моста Харбър Бридж. Според статистиката, през 2004 г. градът е бил посетен от 7,8 милиона австралийски туристи и 2,5 милиона посетители от чужбина.

Уикипедия

Adelaide
Аделаида[1] или Аделейд[2] (на английски: Adelaide, произнася се по-близко до Адълейд) е град в Южна Австралия.

Разположен е на брега на Индийския океан в залива Сейнт Винсънт. Той е петият по население град в Австралия. Основан e през 1836 г. Наречен е на британската кралица Аделаида Саксен-Мейнинген.

Аделаида е железопътен възел, има аерогара на 5,6 км от града и пристанище Порт Аделаида на 11 км от града. Развити са корабостроителната, автомобилната, самолетната, химическата, военната промишленост.

Има университет от 1874 г., консерватория, обсерватория, аграрен институт от 1924 г. и много музеи. Наброява 1 138 800 жители към 2006 г.

Аделаида

Сан Франциско


Сан Франциско (на английски: San Francisco, в превод от испански „Свети Франциск“) е град и окръжен център на едноименния окръг в щата Калифорния, САЩ. Градът е разположен на Западното крайбрежие на САЩ с излаз на Тихия океан на запад и граничещ със Санфранциския залив на север и изток и с окръг Сан Матео на юг. Окръг и град Сан Франциско съвпадат. Сан Франциско е както единствен град в окръга така и негов окръжен център. Сан Франциско също е и подрайон в по-големия метрополис – Района на Санфранциския залив.

Сан Франциско е и един от първите 14 глобални града според Група и мрежа за изследване на глобализацията и глобалните градове.

УикипедиаShare:

Archives